
Kuskus je hlavnou zložkou alebo prílohou k mnohým jedlám z rozličných druhov zeleniny ako paradajky, mrkva, cuketa, kapusta alebo aj k mäsovým jedlám, či už je to kuracie, hovädzie, jahňacie alebo tiež k rybám. Typickým korením na kuskus je ras el-Hanout (mix korenia používaného v Marockej kuchyni) a pre svoju


Do mnohých častí Európy sa dostal s prisťahovalcami. Do Izraela sa kuskus dostal v 17. storočí z arabských krajín a stal sa dôležitou súčasťou ich národnej kuchyne.

Pri výrobe kuskusu tradičnou cestou sa krupica najprv rozprestrie na podložke, prípadne sa pridá trochu múky a postrieka sa slanou vodou, tak aby nebol príliš vlhký a utvoril hrudky. Potom sa hrudky zľahka dlaňami rozdrobia asi na drobné milimetrové guľky. Príliš malé hrudky sa vytriedia a postup sa opakuje, až pokým sa vytvoria približne rovnaké zrniečka s priemerom jedného milimetra. Niekedy sa ešte farbí pomocou dyne na oranžovo, ako v Tunisku alebo v Alžírsku na žlto pomocou šafranu. Nakoniec sa suší na slnku a potom vydrží aj dlhé skladovanie a prepravu.

Dnes sa kuskus pripravuje priemyselnou cestou, ale občas sa napr. v Maroku môžete ešte stále stretnúť s jeho tradičnou výrobou. Pripravíte ho tak, že ho posolíte a zalejete vriacou vodou a necháte pár minút nabobtnať pod pokrievkou.
zdroj http://cestovanie-dovolenka.sk
cestovanie, dovolenka, informácie o krajinách a zaujímavých miestach
Cestovateľský magazín plný exotiky a dobrodružstva.

0 komentářů:
Okomentovat